Şehzade Cami, İstanbul’un Fatih ilçesinde, Şehzadebaşı Caddesi üzerinde bulunan oldukça ünlü bir camidir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından genç yaşta çiçek hastalığı nedeni ile vefat eden oğlu Şehzade Mehmet anısında Mimar Sinan’a yaptırılan bir külliyenin içerisinde yer almaktadır. Külliye içerisinde cami haricinde tabhane, medrese, mektep, türbe ve imaret bölümlerini bulundurmaktadır. Günümüzde bile hale dispanser olarak kullanıma açık olan imaret ve mektep avlunun dışındayken cami, medrese, türbeler ve tabhane avlu içerisinde yer alır. 5 adet kapısı bulunan avlunun duvarlarında aynı zamanda pencere de bulunmaktadır.

1543 ile 1548 yılları arasında yapımı tamamlanan Şehzade Cami’nin mimari planı kare şeklindedir. Caminin çatısını 18.42 metre çağında bir orta kubbe ve bu kubbenin tersini tamamlayan dört büyük yarım kubbe bulunmaktadır. Büyük kubbe 4 fil ayağı üzerinde durmaktadır ve aynı zamanda caminin dört köşesinde dört küçük kubbe de yer alır.

Şehzade Cami’ye üç farklı kapıdan girmek mümkündür. En büyük kapının üzerinde bir kitabe bulunmaktadır. Bu kitabenin üstünde ise"Mabed-i Ümmet-i Resûl-i Mûbin - sene 955" yazar. Minber ve Mihrab kısmı saf mermerden işlenmiş kafesli ve parmaklıklıdır. Caminin avlu bölümü ise 12 sütunun üzerinde bulunan 16 adet kubbe ile çevrilidir. Avlunun ortasındaki şadırvan ihtişamı ve ince işçiliği ile dikkat çekmektedir. Şehzade Camii’nin sağ ve sol tarafında ikişer şerefli iki adet minare bulunmaktadır. Türbe kısmına bulunana Şehzade Mehmet’in Türbesi özellikle Mimar Sinan’ın çok önem vererek yaptığı bir eserdir. Türbe üzerine de Şehzade Mehmet’in talihsizliğini simgelemek üzere bir taht konulduğu bilinmektedir.. Ayrıca Şehzade Mahmut, Hatice Sultan, Fatma Sultan ve İbrahim Paşa gibi önemli isimlerin kabirleri de burada bulunmaktadır.