Mimar Münevver Belen Gözeler, 1913 senesinde Kocaeli’de dünyaya gelmiştir. Yaptığı birbirinden farklı, ilginç ve kaliteli eserleri ile dikkat çeken Gözeler, Cumhuriyet tarihinin ilk kadın mimarlarından birisi olarak karşımıza çıkar. Hadi gelin ünlü Türk kadın Mimar Münevver Belen Gözeler kimmiş yakından inceleyelim.
İzmit’teki ilk ve ortaöğretiminden sonra 1926 senesinde İstanbl Erenköy Kız Lisesine gitmeye başlayan Münevver Belen Gözeler, bu lisede yine ünlü bir mimar olan yakın dostu Leman Tomsu ile tanışma fırsatına ulaştı. 1929 yılında liseyi bitiren Gözeler, yine aynı yıl Leman Tomsu ile birlikte İstanbul Güzel Sanatlar Akademisine gitmeye hak kazandı. 1934 yılında akademiyi başarı ile tamamlayan Gözeler, 1940 yılına kadar Leman Tomsu ile birlikte projelerini hayata geçirmeye devam etti. 1940 yılında mühendis olan eşi Mithat Gözeler ile dünya evine girdi.
Münevver Belen Gözeler’in mesleki hayatına baktığımızda oldukça parlak olduğunu görmekteyiz. 1935 yılında İnşaat İşleri Bürosuna atandığı ve bundan üç ay sonra da İstanbul İl Müdürlüğünde çalışmaya başladığı bilinmektedir. 1939 yılına kadar ise Bursa ve Kocaeli il müdürlüklerinde çalışmıştır. Emekli olana kadar da ilk müdürlüğü bünyesinde çalışmaya devam ettiği bilinmektedir. Oldukça mütevazi olmasına rağmen basit aama modern bir üslupta çalışmalara imza atan Gözeler, Maliye Bakanlığının İstanbul Şişli’de bulunan binasını tasarlarken yansıttığı mimari üslup bunun en önemli örneklerindendir. Aynı zamanda Bursa Halkevi’nin tasarımında ödüle layık görüldüğü de bilinmektedir. Yaptığı pek çok çalışmanın isimsiz kaldığı da Münevver Belen Gözeler hakkında bilinen bir diğer bilgidir. En bilindik mimari projeleri ise;
PTT binaları,
Karamürsel Halkevi, Kocaeli - 1938
Gerede Halkevi, Bolu - 1937
Kayseri Halkevi, Kayseri - 1938
Bursa Halkevi, Bursa - 1938
Bir Konut Projesi, Ankara
şeklinde sıralanabilir.