Fütürizm diğer alanlarda olduğu gibi mimaride de kendine önemli bir yer edinmiştir. Özellikle hareketli ve dinamik bir yapısının olması nedeni ile de dikkat çekmektedir. Biraz daha gelenekleri kenara bırakıp düz ve yalın tasarımlardan kurtulmayı ve tasarımları daha özgür bırakmayı hedeflemiştir. Bu hareketli ve özgür ruhlu tasarımların alt metinlerinde sınırsızlık ve onun beraberinde getirdiği sonsuzluk vardır. Aynı zamanda fütürizm teknoloji ve bilimle de yakından bağlantılıdır. Hadi gelin hep birlikte fütüristik mimari nedir detaylı bir şekilde inceleyelim.

Fütürizm temelini doğadan alsa da teknoloji ile yakın bağları olduğu için bazı durumlarda doğadan uzakmış gibi algılanabilir. Bu nedenle fütüristik tasarımların bizlere ne anlattığını anlayabilmemiz için yakından incelememiz ve aynı zamanda da doğayı iyi bir şekilde analiz edebilmemiz gerekir. Aslında karmaşık gibi gözüken o yapılarının hepsinin bir yansıması doğada mevcuttur. Örneğin bazı yapılar arı kovanlarını andırırken bazıları bir dalgadan esinlenilmiştir.

Fütürist mimaride en dikkat çeken unsurlar şüphesiz metal birleşenler, cam asansörler ve mekanik ögelerdir. Uzaktan bakıldığında saki bir bilim kurgu filminden fırlamış olan bu yapılar aslında tam olarak günümüzü ve bazı noktalarda da içinde bulunduğumuz toplumun karmaşıklığını yansıtır. Aynı zamanda da estetik kaygılar fütürizm akımında oldukça önemlidir.

Fütüristik mimariye örnek vermek gerekirse Hindistan’da bulunan Cybertecture Egg, Çin’de bulunan Songjiang Hotel, İspanya’nın Bilbao kentindeki Guggenheim Müzesi ve Fransa’da bulunan Futuroscope önemli ve dikkat çeken örnekler arasındadır.