
Dünyaca ünlü mimari bir yapı olan Tac Mahal, Hindistan’ın kuzeyinde bulunan Agra şehrinde yer almaktadır. Hatta Hindistan denildiği zaman akla gelen ilk şeylerden birisi de ülkenin sembolü haline gelmiş olan Tac Mahal’dir. Yapının inşa süreci 1632 ve 1653 yılları arasında 22 yıl kadar sürmüştür. 73 metrelik bir yüksekliğe sahip olan Tac Mahal, İslam türbe mimarisi için oldukça önemli örneklerden birisidir. Babür İmparatorluğu hükümdarı olan ve Türk kökenli olduğu bilinen Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal’in anısına yapılmıştır. Bu nedenle yapı aşkı da temsil etmektedir. Şah Cihan’a 14 çocuk veren Mümtaz Mahal, son evladının doğumu sırasında hayata gözlerini yummuştur.
Tac Mahal, 2007 yılında dünya genelinde kullanılan 100 milyon oyla dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul edilmiştir. Yapının mimarları ise aslında bizim çok yakından tanıdığımız ünlü Türk Mimar, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi’dir. Bu nedenle Tac Mahal’de Mimar Sinan’ın öğretilerine ve tekniklerine rastlamak da mümkündür. Beyaz mermerden yapılan türbenin dört adet minaresi bulunmaktadır ve çok sayıda inci, zümrüt, yakut ve pırlanta ile süslenmiş olup oldukça ihtişamlı bir yapıdır.
Tac Mahal içerisinde büyük bahçe, mescit, havuz ve mozoleyi barındırmaktadır. Mümtaz Mahal’in mezarının bulunduğu yerde onu öven yazılar, iyi dilekler ve şiirler bulunmaktadır. O dönemin en önemli hattatlarının yazdığı Yasin Suresi, türbenin en dikkat çeken ögelerinden birisidir. İnşa edildiği dönemde 1 milyar dolar gibi bir ücrete yapılan Tac Mahal’in yapımında 22 binden fazla işçi, ressam, hattat ve taşçı ile 1000’den fazla filin çalıştığı bilinmektedir. Binanın asıl malzemesi olan mermerler Rajashan denilen bir bölgeden getirilmiştir ve günümüzde mermerlerin renginin değişmemesi için Tac Mahal çevresinde motorlu taşıtların bulunması ve fabrikaların faaliyet göstermesi yasaktır.