Neoklasik mimari en dikkat çekici mimari akımlardan birisi olarak karşımıza çıkar. Neoklasik akım nedir, hangi dönemler ortaya çıkmıştır, ortaya çıkış nedeni nedir ve özellikleri nedir gibi pek çok soru merak edilmektedir. Hadi gelin Neoklasik mimari nedir hep birlikte inceleyelim.
Neoklasik akımının ortaya çıkış nedenini kısaca sadeliğe dönüş olarak açıklamak mümkündür. Neoklasisizm akımı, 18. yüzyılın ortalarında doğmuş ve kısa süre içerisinde tüm Avrupa’yı etkisi altına almıştır. Aslında akımın doğuş sebeplerinden bir diğeri de sanatçıların yoğun barok ve rokoo tarzı ağır süslemelere karşı tepki vermesine dayanıyor da denilebilir. Genel olarak Antik Roma ve Yunan’da bulunan görkemli sadelik örnek alınmıştır. Ortaya çıkan eserlerin sade olduğu gibi görkemli olması da oldukça önemlidir. Geçmiş ile 18ç yüzyılın o zamanlar modern olarak görülen akımları birleştirilerek Neoklasik akım ortaya çıkarılmıştır. Akımın öncü mimarlarından birisi olarak Andrea Palladio örnek verilebilir.
Neoklasik mimarinin genel olarak özelliklerine baktığımızda ise karşımıza anıtsal yapı tarzının benimsendiği, sütunlardan ve çizgilerden bolca yararlanıldığı, resim ve heykel gibi sanat daallarının mimariden uzaklaştırıldığı, büyüklüğe önem verdiği çıkar.
Almanya, ABD, İtalya, Fransa gibi pek çok ülkede Neoklasik mimariden eserlere rastlamak mümkündür. Almanya’da bulunan Altes Müzesi, ABD’de yer alan Lincoln Anıtı bu eserlere örnek olarak verilebilir. Neoklasik mimariden esinlenerek ülkemizde inşa edilen yapılar da mevcuttur. İstanbul Arkeoloji Müzesinde , III. TBMM Binasında ve Tophane Saat Kulesinde Neoklasik akımın özelliklerini görmek mümkündür.