Mimari söz konusu olduğunda ülkemizde dünya çapında dikkat çeken pek çok eser ve bu eserleri hayata geçiren bir çok mimar bulmak mümkündür. Hadi gelin hep birlikte Ünlü 2 Türk Mimar olan Mimar Sinan ve Mimar Kemaleddin Bey’in hayatını inceleyelim.
1. Mimar Sinan
Mimar Sinan 1490 yılında doğmuştur ve Osmanlı Devleti’nin baş imparatorluk mimarı olarak da anılmaktadır. Mimar Sinan’a, Koca Mimar Sinan diyen kaynaklar da bulunmaktadır. İmza attığı olağan dışı eserleri ise tüm dünya tarafından tanınmaktadır. Kayseri’nin Ağırnas mahallesinde gayrimüslüm bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Mimar Sinan’ın babasının ve dedesinin de mimari ile ilgilendiği bilinmektedir. Osmanlı Devletti’nde Yeniçeri olarak başlayan iş hayatı sonusunda askeri mühendis olarak ün kazanmıştır. Pek çok cami ve köprü yaptığı bilinmektedir.
Selimiye Cami
Süleymaniye Cami
Mihrimah Sultan Cami
Şehzade Cami
Topkapı Sarayı
Sokulu Mehmet Paşa Köprüsü
Mağlova Kemeri
bilinen en ünlü eserlerindendir.
2. Mimar Kemaleddin Bey
20 Türk Lirasının da üzerinde fotoğrafı bulunan Mimar Kemaleddin Bey ’in tam adı Ahmet Kemaleddin’dir. 1870 yılında dünyaya gelen Mimar Kemaleddin Bey, hem Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde önemli mimari eserler vermiş ve çeşitli restorasyon işlerine imza atmıştır. Tasarladığı eserlerde milli kimlik konusu oldukça vurgulanmakla birlikte özgün bir neo-klasik Türk üslubu yaratmıştır. Bununla birlikte ünlü mimar Vedat Tek ile beraber Birinci Ulusal Mimarlık Akımının öncüsü olmasıyla da dikkat çekmiştir.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi
Ankara Palas
Teyyare Apartmanları
II. Evkaf Apartmanı
Kandilli Camii
Filibe Gar Binası
Gazi Üniveristesi Rektörlük Binası
ünlü mimarın en bilinen eserlerinden bazılarıdır.